Skytestillinger på jakt

jun 17, 2021

et er ikke ofte vi jegere får ligge stabilt med to-foten godt plantet i pakken når vi skal avfyre skudd. På jakt varierer skytestillingen ofte ut fra terrenget, situasjonen og tilgjengelig skytestøtte.  Jaktsekkene i EV serien har en egenutviklet stiv og stabil fiberforsterket polymerramme som gir deg som jeger mulighet til å benytte sekken som skytestøtte i forskjellige stillinger, som igjen gjør at du oftere kan avfyre et skudd.

Stående skyting

De vanligste skytestillingene for en jeger er stående og sittende skyting, og ofte de stillingene som er mest utfordrende om man ikke har stabil støtte til våpenet. Dette er noe vi har tenkt på når vi utviklet jaktsekkene i EV serien hvor den harde rammen gir deg best mulig og stabil skytestøtte for å avfyre gode skudd på viltet, eller på skytebanen.

For en stabil skytestilling plasserer du EV45 eller EV30 på en stein eller en stubbe for å finne den rette høyden for deg. Deretter plasserer du våpenet ditt på toppen av jaktsekken. Ønsker du holde hånden din under våpenet plasseres denne i håndtaket på toppen av sekken for et godt grep. 

Sittende skyting

Dette er nok den mest brukte skytestillingen for jegere rundt omkring i verden.  Enten man sitter på en trestubbe, en stein eller en stol, gir en sittende stilling mer stabilitet i forhold til stående skytestilling. Det er likevel en del forutsetninger som må være til stede for at en sittende skytestilling skal gi jegeren en stabil posisjon til å avfyre gode skudd. Uten skytestøtte bør høyden være mellom 20-25 cm.  Bruker du stolsekk bør høyden på denne sjekkes, da de fleste er for høye. Videre er det viktig å sitte godt hvor det er behangelig for deg som jeger å plassere støttearmen mot kneet og skytearmen mot kneet.

Eier du eller vurderer å kjøpe en Vorn EV30 eller EV45 vil denne jaktsekken kunne gi deg god og stabil skytestøtte på bakgrunn av den harde rammen. Man er heller ikke avhengig av å sitte høyt da man også vil få en god stilling også fra bakken. Høyden justeres enkelt ved å dra sekken mot deg.

Liggende skyting

Liggende skytestilling er den stillingen som vil gi jegeren best stabilitet, men som ikke alltid er et privilegium vi har tilgengelig på post.

En god liggende skytestilling starter med at du legger deg på magen litt skrått mot der du ønsker å avlegge skudd. For en mer stabilitet kan høyre fot trekkes opp slik at magen kommer litt opp fra underlaget du ligger på. Kroppen skal hvile mot venstre hofte og dine nederste ribbein. Skyter du links er dette omvendt. Det er også viktig å plassere albuen på armen som støtter våpenet i minimum 30 graders vinkel mot underlaget.

For liggende skyting er tofot det anbefalte virkemiddelet for best stabilitet. Har du ikke en tofot tilgjengelig, eller må raskt ned i skytestilling, er jaktsekkene i EV serien en stabil følgesvenn å plassere våpen oppå.

Vorn sine tips for å bli en god skarpskytter:

– Ikke vent til siste uke før jakta starter med å trene – Start nå!

-Vi anbefaler å heller trene lite og ofte, enn mye og sjeldent.

-Tren i realistiske jaktsituasjoner når du er på skytebanen. Bruker du skytestøtte på jakt, ta disse med å tren på skytebanen også.

-Husk å være nøye med innskyting av din jaktammunisjon. Bytter du ammunisjon må du foreta ny innskyting.

-Tror du at optikken din har fått støt, er det viktig å ta et testskudd før du drar på jakt.

-Kontroller alltid våpenet, optikken og jaktutstyret før du drar på jakt.

-Vorn anbefaler jegeren og alltid ha med seg skytestøtte på jakt.

-Aldri avfyr et skudd mot viltet før du er trygg på et vitalt treff.